- Obecnie brak na stanie. Zapraszamy do kontaktu z obsługą sklepu.

lub płatność za pobraniem
w tym wysyłka za pobraniem, do paczkomatów i odbiór osobisty
jeśli zmienisz zdanie
lub płatność za pobraniem
w tym wysyłka za pobraniem, do paczkomatów i odbiór osobisty
jeśli zmienisz zdanie
Mimo, iż występuje pod jedną nazwą tak naprawdę stanowi całą grupę miodów. Kolor i właściwości miodu wielokwiatowego zależne są od rodzaju kwiatów, z których dany miód pochodzi oraz pory roku kiedy był zbierany. Miody wiosenne, jasne i delikatne z reguły są łagodniejsze w smaku. Bardziej aromatyczne i ciemniejsze są miody środka lata, a to za sprawą dodatku lipy i facelii. Najbardziej wyraziste w smaku są natomiast miody późnego lata z dodatkiem gryki i słonecznika.
Miód wielokwiatowy może się różnić kolorem i smakiem w zależności od pożytków występujących w okolicy pasieki.
Pod względem składu chemicznego miody wielokwiatowe cechuje duża różnorodność - wiosenne mają dużą zawartość cukrów prostych, natomiast letnie są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. W miodzie wielokwiatowym znajdziemy wiele witamin (A, PP, C, B12, B6 i B2) i minerałów (żelazo, magnez, fosfor, potas, molibden, wapń).
Miód wielokwiatowy to produkt naturalny wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów różnych roślin.
Zobacz także