Bezpieczne płatności

w tym PayNow i płatność za pobraniem

Szybka wysyłka

10 form dostawy w tym odbiór osobisty

30 dni na zwrot produktu

Kupuj bez obaw

search

Miód spadziowy ze spadzi iglastej 1.2kg 2021

59,99 zł
Brutto

Miód spadziowy ze spadzi iglastej jest jednym z najdroższych, ale też najzdrowszych miodów. Wszystko to za sprawą spadzi, która występuje dość rzadko (w niektórych regionach Polski tylko raz na kilka lat) i wymaga specyficznej kombinacji warunków atmosferycznych. To miód godny króla – nic dziwnego, że mówią o nim „królewski” miód. Charakteryzuje się ciemnym kolorem. Jednak to nie wszystko! Duża wartość miodu spadziowego wynika również z jego wyjątkowych właściwości. 

Miód pochodzi ze zbioru z lipca 2021. 

Data przydatności do spożycia - 3 lata od daty rozlewu.

Produkty pszczele są sprzedawane w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego w związku z czym nie zostaną ujęte na paragonie lub FVAT.

Miód nie jest objęty kuponami rabatowymi. 

Ilość

help_outlineZapytaj o produkt
Miód spadziowy ze spadzi iglastej 1.2kg 2021

Miód spadziowy ze spadzi iglastej 1.2kg 2021

Miód spadziowy ze spadzi iglastej jest jednym z najdroższych, ale też najzdrowszych miodów. Wszystko to za sprawą spadzi, która występuje dość rzadko (w niektórych regionach Polski tylko raz na kilka lat) i wymaga specyficznej kombinacji warunków atmosferycznych. To miód godny króla – nic dziwnego, że mówią o nim „królewski” miód. Charakteryzuje się ciemnym kolorem. Jednak to nie wszystko! Duża wartość miodu spadziowego wynika również z jego wyjątkowych właściwości. 

Miód pochodzi ze zbioru z lipca 2021. 

Data przydatności do spożycia - 3 lata od daty rozlewu.

Produkty pszczele są sprzedawane w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego w związku z czym nie zostaną ujęte na paragonie lub FVAT.

Miód nie jest objęty kuponami rabatowymi. 

Akceptuję zasady polityki prywatności  

  Bezpieczne płatności

w tym PayNow i płatność za pobraniem

  Szybka wysyłka

10 form dostawy w tym odbiór osobisty

  30 dni na zwrot produktu

Kupuj bez obaw

Miód spadziowy ze spadzi iglastej jest jednym z najdroższych, ale też najzdrowszych miodów. Wszystko to za sprawą spadzi, która występuje dość rzadko i wymaga specyficznej kombinacji warunków atmosferycznych. To miód godny króla – nic dziwnego, że mówią o nim „królewski” miód. Jednak to nie wszystko! Duża wartość miodu spadziowego wynika również z jego wyjątkowych właściwości.

Zarówno kolor, jak i smak spadzi w znacznej mierze uzależniony jest od gatunku drzewa z jakiego pochodzi. Spadź (z której otrzymywany jest miód spadziowy) jest lepką, słodkawą w smaku wydzieliną, którą możemy dostrzec latem w postaci małych, złotych kropelek na korze niektórych drzew. W istocie substancja ta stanowi produkt zarówno czerwców, jak i mszyc bytujących na drzewach, które wysysają z ich liści oraz pędów zdrowe soki. Spadź, która jest niezbędna dla produkcji niniejszego rodzaju miodu, najczęściej pochodzi z:

Iglasta:

  • Świerku;
  • Jodły;
  • Sosny;
  • Modrzewia;

Liściasta:

  • Dębu;
  • Brzozy;
  • Buku;
  • Wierzby; lub
  • Klonu

Miód pochodzi ze zbioru z lipca 2021. 

Data przydatności do spożycia - 3 lata od daty rozlewu.

Miód spadziowy stanowi doskonałe źródło cennych dla zdrowia witamin (w tym witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy K) oraz minerałów (takich jak: żelazo, mangan, magnez, cynk, potas, fosfor oraz wapń). Niemniej jednak, za jedne z najcenniejszych składników zawartych w niniejszej substancji uznaje się flawonoidy, należące do grupy polifenoli roślinnych. Dzięki wymienionym wyżej składnikom, miód spadziowy doskonale sprawdza się zarówno w profilaktyce, jak i wspomaganiu leczenia infekcji w obrębie dróg oddechowych. Okazuje się, iż produkt ten wykazuje silne właściwości przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Dlatego też, może wspierać proces leczenia zarówno grypy i przeziębienia, jak również zapaleń płuc. Obserwacje naukowe zwracają również uwagę na fakt, iż miód spadziowy (dzięki bogactwu flawonoidów w swoim składzie) korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Wprowadzenie go do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może oddziaływać na zmniejszenie ryzyka występowania miażdżycy w przyszłości. 

Miód spadziowy:

  • zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm. Miód spadziowy z drzew liściastych pomaga w regulacji przemiany materii.
  • reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie.
  • poprawia pracę nerek.
  • przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń.
  • zmniejsza napięcie nerwowe i działa uspokajająco. Dodatkowo miód spadziowy pomaga w stanach niepokoju i bezsenności.
  • miód spadziowy iglasty wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel. Właściwość ta dobrze wpływa na walkę z przeziębieniem, jak i poważniejszymi chorobami, na przykład zapaleniem płuc.
  • jest doskonały na wzmocnienie odporności i posiada właściwości odtruwające (dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych dla zdrowia). Z tego powodu podawany jest górnikom pracującym w kopalniach uranu, ponieważ przeciwdziała skutkom napromieniowania. Polecany jest też osobom po kuracjach antybiotykowych i sterydowych.
  • jest stosowany jako naturalny środek przeciwnowotworowy.
  • ma więcej węglowodanów niż cukier i jednocześnie mniej kalorii, dlatego doskonale nadaje się na alternatywę przy słodzeniu napojów.
  • jest również pomocny w leczeniu astmy i kamicy nerkowej.
  • zawarte w nim olejki eteryczne nadają mu cennych właściwości w leczeniu nerwicy serca, a także zapalenia gruczołu krokowego.
  • polecany jest przez stomatologów, ponieważ zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego.

Najnowsze badania ekspertów z dziedziny fitoterapii zwracają szczególną uwagę na właściwości przeciwnowotworowe miodu spadziowego. Niemniej jednak, potwierdzenie wpływu niniejszej substancji na organizm człowieka wymaga dalszych badań i obserwacji naukowych. Mimo, iż miód spadziowy jest substancją o licznych właściwościach zdrowotnych, należy pamiętać, że wspomaga on jedynie proces leczenia, a nie go zastępuje. Dlatego też, nie można przyjmować niniejszej substancji zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę.

Miód spadziowy - krystalizacja

Miody o pochodzeniu spadziowym mają dwojakie właściwości krystalizacyjne.

Te powstające w okresie wiosennym (jest ich stosunkowo niewiele) mają tendencję do nieregularnego przebiegu tego procesu. W efekcie powstają jedynie pojedyncze, małe grudki kryształków. Można rozpoznać je po jaśniejszej barwie.

Z kolei miody spadziowe, powstające latem (większość), łatwiej ulegają procesowi krystalizacji. W efekcie na dole słoika powstaje ciało stałe, na górze zaś nadal gromadzi się płynna warstwa substancji.

Najlepszy miód to taki niefiltrowany, zbierany lokalnie. Wyznacznikiem dobrej jakości miodu jest proces krystalizacji. Jak szybko krystalizuje miód? Początkowo mętnieje, a następnie twardnieje i dzieje się to zazwyczaj w ciągu 3-4 miesięcy od chwili zbioru. W przypadku miodu akacjowego, ze względu na dużą zawartość fruktozy może to być nawet kilka miesięcy lub nawet rok. Wówczas wiadomo, że mamy do czynienia z naturalnym produktem, który nie zawiera żadnych dodatków np. wody. Miód sztuczny nie będzie krystalizował.

Miód występuje w różnych wersjach słoików, etykiet i nakrętek (niekoniecznie wersja jak na zdjęciu), ale wewnątrz znajdziecie ten sam pyszny i zdrowy miód. 

Produkty pszczele są sprzedawane w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego w związku z czym nie zostaną ujęte na paragonie lub FVAT.

Miód nie jest objęty kuponami rabatowymi. 

Produkty pszczele są sprzedawane w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego w związku z czym nie zostaną ujęte na paragonie lub FVAT.

miodspadziowy

Zobacz także

chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.