Bezpieczne płatności elektroniczne

lub płatność za pobraniem

Szeroki wybór form wysyłki

w tym wysyłka za pobraniem, do paczkomatów i odbiór osobisty

30 dni na zwrot

jeśli zmienisz zdanie

  • Obecnie brak na stanie. Zapraszamy do kontaktu z obsługą sklepu.
Pierzga pszczela z polskiej rodzinnej pasieki 2023
search
  • Pierzga pszczela z polskiej rodzinnej pasieki 2023
  • Pierzga pszczela z polskiej rodzinnej pasieki 2023
  • Pierzga pszczela z polskiej rodzinnej pasieki 2023
  • Pierzga pszczela z polskiej rodzinnej pasieki 2023

Pierzga pszczela z polskiej rodzinnej pasieki 2023

30,00 zł
Brutto

Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół. Ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie. Pierzga powstaje z pyłku kwiatowego, transportowanego do ula przez pszczoły zbieraczki, który mieszany jest z miodem i śliną pszczół. Mieszanka jest ubijana w komórkach plastrach, a następnie ulega fermentacji mlekowej, co sprawia, że jest całkowicie odporna na pleśń i procesy gnilne.

Pozyskanie pierzgi jest dodatkowo dużo trudniejsze niż miodu. Pierzga nie jest umieszczona w całym plastrze a jedynie jego częściach, stąd wymagany jest duży nakład pracy i precyzji. W literaturze anglojęzycznej pierzga nazywana jest ambrozją lub chlebem pszczelim

Właściwości pierzgi znacznie przewyższają lecznicze właściwości pyłku pszczelego. 

Ilość
Obecnie brak na stanie. Zapraszamy do kontaktu z obsługą sklepu.

  Bezpieczne płatności elektroniczne

lub płatność za pobraniem

  Szeroki wybór form wysyłki

w tym wysyłka za pobraniem, do paczkomatów i odbiór osobisty

  30 dni na zwrot

jeśli zmienisz zdanie

Chlebek pszczeli bogaty jest w węglowodany, białka (jest głównym źródłem białka dla pszczół), tłuszcze w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe jak kwasy omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy). Pierzga zawiera także w składniki mineralne jak potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź czy aminokwasy egzogenne np. leucyna i fenyloalanina, czyli składniki które nie mogą być wytworzone przez Twój organizm i muszą być przez Ciebie dostarczone z pożywienia.

Podobnie jak pyłek pszczeli, pierzga pszczela bogata jest w związki fenolowe, które dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe. Do najczęściej wykrywanych związków należą kemferol czy kwercetyna które wykazują wysoki potencjał zmniejszania ryzyka występowania chorób nowotworowych.

Pierzga wykazuje ponadto właściwości przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze i immunostymulujące, a w porównaniu z pyłkiem pszczelim jest łatwiej trawiona przez organizm. 

Właściwości pierzgi są niezwykle cenne. Przewyższają także lecznicze działanie pyłku ze względu na bogatszy skład, łatwiejszą przyswajalność i proces konserwacji. Pierzga zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód. W porównaniu z pyłkiem ma mniej białek i tłuszczów.

Jak stosować pierzgę pszczelą?

Stosowanie pierzgi jest analogiczne do stosowania pyłku. Dzienna dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić około 30-40 gramów, jednak nie ma możliwości przedawkowania pierzgi. Wystarczy jeść codziennie jedną łyżkę pierzgi, aby zregenerować organizm i wzmocnić go. Aby przygotować odpowiednie lekarstwo należy łyżkę pierzgi zalać wodą, a rano wypić je na czczo. Rozpuszczenie produktu w wodzie na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa działanie. Warto zamienić poranną kawę na taką miksturę, która działa lepiej, dłużej, a na pewno zdrowiej.

pierzga

Zobacz także