Bezpieczne płatności elektroniczne

lub płatność za pobraniem

Szeroki wybór form wysyłki

w tym wysyłka za pobraniem, do paczkomatów i odbiór osobisty

30 dni na zwrot

jeśli zmienisz zdanie

Pyłek kwiatowy 2023
search
  • Pyłek kwiatowy 2023
  • Pyłek kwiatowy 2023
  • Pyłek kwiatowy 2023
  • Pyłek kwiatowy 2023

Pyłek kwiatowy 2023

20,00 zł
Brutto

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach.

Pyłek kwiatowy stanowi bogate źródło witamin – przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. W pyłku kwiatowym znajdziemy dużo minerałów, zwłaszcza fosforu i potasu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, cynku i miedzi.

Pyłek pochodzi ze zbiorów z 2023 i zawiera różnorodny pyłek (zbierany z różnych drzew i kwiatów). 

Masa netto: 200 g
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

  Bezpieczne płatności elektroniczne

lub płatność za pobraniem

  Szeroki wybór form wysyłki

w tym wysyłka za pobraniem, do paczkomatów i odbiór osobisty

  30 dni na zwrot

jeśli zmienisz zdanie

Pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach (inna nazwa: obnóża pyłkowe). Zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek, jego powierzchnia może być chropowata, haczykowata lub lepka itp. Kolor pyłku również różni się w zależności od kwiatów, z których jest pobierany. Używany był jako suplement diety od setek lat. Nazywano go ambrozją bogów i fontanną młodości. Zawiera niemalże wszystkie niezbędne do rozwoju człowieka substancje.

Pyłek kwiatowy – składniki

Wśród najcenniejszych składników pyłku kwiatowego znajdziemy białko, które stanowi od 13 do 40 procent pyłku. Istotnymi składnikami pyłku kwiatowego są także fitohormony i enzymy, które wspomagają prawidłowy metabolizm naszego organizmu.

Pyłek kwiatowy stanowi bogate źródło witamin – przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. W pyłku kwiatowym znajdziemy także bardzo dużo minerałów, zwłaszcza fosforu i potasu, ale i wapnia, magnezu, sodu, żelaza, manganu, cynku i miedzi.

Sposób podania:

Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Pyłek należy rozmieszać z miodem, mlekiem lub wodą, a następnie dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku. * dorośli leczniczo 30-40 g pyłku, (dwie łyżki stołowe).

Sposób przechowywania:

Pyłek należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. 

Przeciwwskazania do stosowania pyłku kwiatowego:

U osób, które są uczulone na pyłki roślinne, po jego spożyciu mogą wystąpić reakcje alergiczne. Może być to zaczerwienienie spojówek, pokrzywki, zaburzenia układu pokarmowego takie jak wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga oraz obrzęki. 

Produkty pszczele są sprzedawane w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego w związku z czym nie zostaną ujęte na paragonie lub FVAT.

pylekkwiatowy

Zobacz także